Öppettider: Vardagar: 10.00-19.00 – Lördagar: 10.00-16.00 – Söndagar: 11.00-15.00

Sellmans logo

Tips & Råd

Windsor

French

English

Enkel

Double

Bowtie

Klä dig rätt

Det finns självfallet inga strikta regler i hur du komponerar din garderob, men det finns en del riktlinjer som du kan följa när du väljer en harmonisk klädsel. För dig som man är slipsen en av få möjligheter att dekorera dig själv och ändå vara stilfullt klädd. Den första regeln lyder: Använd ditt omdöme. Slipsen bör matcha resten av klädseln med tanke på färg och stil men behöver för den skull inte ha samma färg som övrig klädsel. Slipsens färg får inte skära sig mot övriga plagg men samtidigt inte vara så lik kostymens att de smälter ihop färgmässigt.

Några klassiska riktlinjer hur du bär din slips

• Spetsen på slipsen skall vara så lång att den precis når platsen på midjan där byxan börjar. (Detta varierar dock något med tiden. Just nu säger modet att du bör lämna några få centimeter mellan slips och byxa).
• Din slips bör vara mörkare än färgen på din skjorta.
• Den mörka färgen i slipsens mönster bör matcha kostymens färg, den ljusa bör väljas efter skjortans färg.
• Slipsens tyg bör likna tyget i övrig klädsel. En blank slips i silke passar exempelvis bäst ihop med en skjorta med liknande framtoning och en ullslips bör bäras till ullkostym.

Skjortan

Skjortan är det plagg som oftast ägnas minst omtanke när vi väljer kvalitetsplagg. Kom ihåg att en skjorta av hög kvalitet nästan alltid har en bättre passform, är mer omsorgsfullt sydd och varar längre. Ingen vill ha en skjorta som ändrar form eller krymper efter några få tvättar. Skjortans skärning kan variera beroende på hur figursydd den är, men också på kragens utformning. Kragens form bestäms av längden på kragvingarna och kan delas upp i tre olika kategorier: Långa kragvingar, normal och cut-away. De två sistnämnda anses alltid vara mode.

Hur kan du skilja en högkvalitativ skjorta från en enklare variant?

De vanligaste tecknen på en välskräddad skjorta finner du om du tittar närmare på:

Krage och manchetter:

Ofta känner du tjockleken och ser tätheten i tygets vävnad med blotta ögat. Denna utformning minimerar tendensen att rynka sig i dessa områden. Dessa områden är, som du säkert har erfarenhet av, de svåraste områdena att stryka.

Knappar:

Syna knapparna ordentligt. Ordentligt sydda och tjockare knappar motverkar det välkända fenomenet där knappar hänger lösa i sin tråd.

Sömmar:

Sömmar på en kvalitetsskjorta skiljer sig från billiga varianter genom antalet stygn. Ju fler stygn per centimeter desto större hällfasthet i sömmen. Detta ger bättre kvalitet i slutprodukten.

Matcha slips med färgnyansen i din kostym

En blå slips passar alltid ihop med en blå kostym, men den bör vara ljusare eller mörkare än själva kostymen. Silvergrå slips mot blått är mycket passande liksom elegant kontrasterande nyanser av gult, brunt eller rött. Det är dock viktigt att det är klara färger.

Grön kostym är bäst matchad med brun slips. Gult kan ge en fräsch framtoning. Rött kan fungera, men var försiktig, vissa röda nyanser skär sig ordentligt i förhållande till grönt.

Du kan använda nästan alla färger ihop med grå kostym (dock inte grått). Ett tips är att bära rena, klara färger, för att inte ge ett lite tråkigt intryck. Det bör också vara en klar kontrast mellan nyansen mellan slips och kostym. Ljus kostym kräver mörkare slips och vice versa.

Brun kostym kräver starka färger då brunt är en väldigt mättad färg. Blått, grönt och djupt rött är att rekommendera.

Öppettider helgdagar

Sveriges nationaldag

June 6, 2024
11:00 – 15:00

Midsommarafton

June 21, 2024
10.00 – 13.00

Allhelgonaafton

November 1, 2024
10.00 – 19.00

Extra julhandelsöppet

December 21, 2024
10.00 – 17.00

Extra julhandelsöppet

December 22, 2024
10.00 – 17.00

Julafton

December 24, 2024
10.00 – 13.00

Annandagjul

December 26, 2024
11.00 – 15.00

Nyårsafton

December 31, 2024
10.00 – 15.00

Stängda helgdagar:

Midsommardagen

June 21, 2024

Juldagen

December 25, 2024

Nyårsdagen

January 1, 2025